Badrumsrenovering: duschkabin

Planerar du en duschkabin och är nyfiken på de viktiga elementen att tänka på? Vi utför badrumsrenoveringar i Malmö och hjälper dig gärna installera din duschkabin.

En duschkabin i fem steg

Är du redo för en (ny) duschkabin, men du vet inte var du ska börja? Eller tycker du att det är viktigt att placera kabinen i ett litet badrum? Med plats för badet eller för att fortsätta röra sig fritt? Vi har listat fem viktiga överväganden för dig:

  • Den ideala formen
  • Kabinens dimensioner
  • Med eller utan duschbricka
  • Glas och profiler
  • Efterbehandling av glaset

Den ideala formen

Börja med valet av form. Duschkabin finns som:

  • Kvart runda
  • Ett platsbesparande val tack vare den rundade delen i ett av hörnen.
  • Det förhindrar att du lätt stöter på den utskjutande spetsen. Istället kan du enkelt gå förbi den medan det fortfarande finns tillräckligt med plats i kabinen för en fin dusch.

Rektangel
Det perfekta valet när du installerar längs en längre vägg. Den rektangulära formen ger utrymme i längden, medan du enkelt kan gå längs den tack vare den begränsade bredden. Dessutom kan den rektangulära formen bidra till en rymdförbättrande effekt.

Fyrkant
Den fyrkantiga duschkabinen är det rymliga och lyxiga valet om det finns lite mer utrymme i badrummet. För att kunna röra sig fritt, både i längd och bredd.

Pentagon
Ett platsbesparande val igen med en modernare design baserad på rena linjer och vinklar. Pentagon erbjuder tillräckligt med utrymme i stugan, medan du enkelt kan gå förbi den i badrummet.

Kabinens dimensioner

I kombination med formen på duschkabin är det viktigt att tänka på dess dimensioner. Den mest populära storleken i Sverige är 95 x 95 centimeter.

Letar du efter en mindre modell för att även placera ett badkar? Antag sedan 85 till 85 centimeter eller en jämförbar storlek, till exempel i en rektangulär form eller som en femkant. Omvänt är det möjligt att skapa mer utrymme i en stuga som mäter 105 till 105 centimeter.

Den rektangulära duschkabinen finns med en bredd från 85 eller 95 centimeter och kan utökas till ett djup på 125 eller till och med 145 centimeter. På så sätt kan du enkelt använda utrymmet optimalt, inom möjligheterna i ditt badrum.

Med eller utan duschbricka

Oavsett om du kombinerar duschkabin med duschbricka har konsekvenser för designen. Vill du integrera stugan så modern och elegant som möjligt i resten av badrummet? Välj då en modell utan duschbricka, som du kan placera direkt på kakelgolvet.

Skulle du hellre använda en duschbricka? Den har en tunn eller tjockare design, beroende på vad du föredrar. I den berömda tjocka varianten på 6 till 7 centimeter eller i en smalare design, cirka 4 centimeter. På så sätt behöver duschbrickan inte väcka mycket uppmärksamhet, medan det helt klart är en del av stugan.

Glas och profiler

För utformningen av duschkabin i badrummet är det klokt att tänka på både glaset och profilerna. Vi har listat ett antal alternativ för dig:

Glas i kabinen
Glaset i kabinen är ett tydligt val, precis som i matt. Med klart glas ser både hytten och resten av badrummet lite större ut. Å andra sidan erbjuder frostat glas mer avskildhet. Du kan också använda en kombination av båda, precis som rökt glas och en droppe plastglas.

Material i profilerna
Var också uppmärksam på profilerna om du väljer en ny duschkabin. Profilerna finns till exempel i krom och i svartvitt. Eller välj rostfritt stål, vilket skapar en mer robust och industriell look. Upptäck de olika alternativen, med vilka du kan placera stugan på ett helt annat sätt.

Slutbehandling av glaset

Slutligen är vi glada att råda dig om glasets finish, till exempel för att göra rengöring av duschkabin mycket enklare. Med en anti-kalkbehandling blir det mycket svårare för kalk att fästa vid glaset. På så sätt spenderar du mindre tid på rengöring. Dessutom kommer kabinen att fortsätta att se vacker längre, så att du gör ett bra val.